|
Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 22:15 . |
|
|
#1 (permalink) |
|
WebMaster/Site Admin
|
Nelere Dikkat Etmeli ? - (Yetkisiz Servis)
![]() ?ans, kader, k?smet…. 5 kuru?! 13 rakam?n?n u?ursuzlu?una inan?r m?s?n?z bilmem? Dergiye 13. yaz?m? yazd?ktan sonra geçen ayki say?da, yaz?ma yer vermediklerini görünce önce bu u?ur/u?ursuzluk konusuna tak?ld?m. Daha sonra biraz dü?ününce 13. say?da motorla do?rudan ilgi ve alakas? olmayan bir yaz? yazd???m? ve yaz?m?n editör ve sayfa tasar?mc?lar?n?n (kendilerine bir kez daha sayg?lar?m? sunar?m) gözlerinden kaçmas?ndan istifade, yay?nland???n? hat?rlay?nca akl?m ba??ma geliverdi. Acep bir intikam m? söz konusuydu? Yine geçen say?da benimle birlikte di?er yazar arkada?lar?n da yaz?lar? yay?nlanmay?nca bir anda tekrar askerlik günlerim geliverdi akl?ma. Bir ki?inin içtimaya geç gelmesi yüzünden bütün askerlerin ceza almas?n? hat?rlad?m. Sevgili asker arkada?lar?m benim yüzümden ne kadar çok ayakta beklemi?lerdi (hepsinden bir kez daha özür dilerim). ?aka bir yana, dergi yap? ve içeri?indeki bir de?i?iklik yüzünden geçen ay ya?ad???m?z sayfa s?k?nt?s? bu ay a??ld?. Kö?e yazarlar?na özenip, her ne kadar “yazar?m?z y?ll?k izninin bir bölümünü kulland??? için yaz?lar?na bu ay için ara verdik” notunu ekleyebilmek için çok gayret gösterdiysem de “sen iyice dellendin, bu günlük yaz?larda olur ayr?ca yerimiz yok” cevab? ile boynum bükük kalakald?m. Birço?unuzun farketti?i gibi bu yazmama dönemindeki tembelli?e öyle bir al??m???m ki üzerimdeki rehavet yüzünden halen ne yazaca??m? bilememenin etkisiyle laf? uzat?p top çeviriyorum. nelere dikkat etmeli? Tabii ki öncelikle davran??lar?m?za dikkat etmeliyiz (Ben halen sayfa say?s? yeterdi diye dü?ünüyorum). Davran??lar?m?z?n sonuçlar?na katlanmal?, ba?r?m?za ta? basmal?y?z. Ya ba?r?m?za basacak ta??m?z yoksa? O zaman daha çok dikkat etmeli, bilenlerden yard?m ve destek almal?y?z. Konumuz ne mi? Konumuz tabii ki motorlar?m?z; müstakbel motorlar?m?z. Evet, sonunda neden bahsedece?imi buldum galiba; hadi hay?rl?s? bakal?m… Malum, önümüz bahar. Özellikler fuar dönemi ile birlikte motor al?m-sat?mlar?nda bir canl?l?k ba?lar. Yeni motor alanlar, model yükseltenler, tarz de?i?tirenler… Sözüm, özellikle kullan?lm?? motor alacak arkada?lara. Kullan?lm?? motor al?rken en basit ve temel kural, motoru tan?d???n?z bir ki?iden almak, evveliyat?n? bilmek, mümkünse bak?m kay?tlar?n? incelemek ve güvendi?iniz bir ustaya göstermek. Bunlar? söyleyince yazmaya de?er ba?ka bir ?ey kalm?yor asl?nda. S?ralad???m i?lemleri yapabiliyorsan?z, yaz?n?n gerisini okumaya pek de ihtiyac?n?z yok. Da??labilirsiniz, yazar?n?z izninin bir k?sm?n? kullanmak için yaz?lar?na ara verebilir. ipucu: Ancak motorunuzu satmay? planl?yorsan?z, okumaya devam etmeniz menfaatinize olacakt?r. Sak?n yanl?? anlamay?n ama, al?c?lar? aldatmak için de?il, ufak tefek bak?m ve tamiratlar? yaparak motorunuzun daha i?levsel olmas?n? sa?lamak ve bu sayede sat?labilme ihtimalini artt?rmak için. Diyelim ki almay? dü?ündü?ünüz motora çok tâlip var, ustaya göstermeye vaktiniz yok ya da kendinize güveniniz çok fazla. O vakit ön incelemeyi yapmaya ba?layabilirsiniz. Ama ?unu hiç bir zaman unutmay?n ki, her zaman sizin görmedi?iniz hatalar?/kusurlar? bir ba?ka göz farkedecektir. Bunca özgüvenime ve naçizane bilgilerime ra?men, bir arkada??m için ald???m?z motoru, bir kez de yetkili servisine göstermek istedi?imde daha evvel farketmedi?im fren disklerindeki k?lcal çatlaklar? gösterdiler. Parça fiyat?n? sordu?umuzda ald???m?z cevap üzerine motoru almaktan vazgeçmek zorunda kald?k. beni kategorize et… ?kinci el motor al?rken kontrollerimi s?n?fland?rmaya çal???r?m. Öncelikle motorun genel görünü?ü, duru?u, boyas?, çizi?i, aynalar?nda ve elcik uçlar?nda ve varsa koruma demirlerinde zedelenme olup olmad???na dikkat ederim. Motosikletin nerede ve nas?l muhafaza edildi?i, nas?l korundu?u, dü?üp dü?medi?i hakk?nda ilk fikri bu ba?l?klar verir. ?kinci a?ama; ön ve arka tekerlekler, rulman bo?luklar?, aktarma sisteminin kotrolü ile devam eder. Orta ayak varsa, motoru sehpaya al?p s?rayla ön ve arka teker bo?ta kalacak ?ekilde tutmak, lastikleri çevirip jantta ve tekerde yalpa olup olmad???n? kontrol etmek faydal?d?r. Bunu yaparken tekerleri akstan ileri geri hareket ettirmeye çal??arak, tekerlek rulman?nda bariz bir bo?luk olup olmad???n? inceleyebilir ve hatta ön kafa ve arka be?ik rulmanlar?n?n ne durumda olduklar? hakk?nda fikir bile edinebilirsiniz. Haz?r orta ayaktayken tekerleri çevirip fren yaparak balatalar?n ses yap?p yapmad???n?, fren kolu ve aya??n?n yumu?ak olup olmad???n? inceleyin. Tabii tekerler söz konusu iken fren disklerinin a??nma oran ve ?ekillerini dikatli inceleyin. Disklerde çatlak izi veya disk yüzeyinde engebeli bir ?ekil olu?turan a??nma varsa parça fiyatlar?n? sormaya ba?lat?n. Yine ayn? ba?l?k alt?nda fren sistemini gözden geçirin. Fren hidroli?inin rengi çamur gibi mi? Fren hortumlar?nda çatlak, k?r?k, hidrolik ya? izi var m? dikkatli inceleyin. Arkada disk fren varsa, fren çubu?u ayar i?aretinin hangi noktas?nda; arka balatalar kapal? kutu içinde oldu?undan sökmeden balata durumunu ba?ka türlü tahmin edemezsiniz. Ön balatalar?n ne kadar a??nm?? oldu?unu gözle kontrol edebilirsiniz. Bu ikinci a?ama asl?nda birçok konudan olu?uyor. Zincir ve di?linin, e?er motor ?aftl? ise ?aft körü?ünün durumuna bak?n. Zincir gerginli?i ne durumda ve zincir ayar çizgisinin son ölçüsüne ne kadar mesafe kalm??? E?er ?aftl? bir makine al?yorsan?z ?aft körü?ünün y?rt?k olmamas?na, lasti?in aras?ndan ya? kaç?r?p kaç?rmad???na dikkat edin. ipucu: Bunu söylemeye gerek var m? bilmiyorum ama mutlaka boyunuza, kilonuza, sürü? tecrübenize ve kullan?m amac?n?za uygun motor al?n. Yat?r?m amaçl? olarak motor al?p satanlara pek bir sözüm yok ama yat?r?m arac?n?z size uygun de?ilse mümkün oldu?unca binmeyin. Y?llar önce otomobiller için yap?lan bir ara?t?rmada, model ve markas? ne olursa olsun otomobillerini seven sürücülerin araçlar?yla bütünle?ti?i ve daha az kazaya kar??t?klar? tespit edilmi?. Bu ara?t?rma motorlar?m?z için de çok geçerlidir. Arkada?lar?n?z?n dolduru?una gelip de sat?n ald???n?z motorda kendinizi tedirgin hissedecekseniz, bilin ki kaza ihtimaliniz yüksektir. Kim ne derse desin, en güzel motor sizin B?L?NçL? tercih edece?iniz makinedir, size empoze edilen de?il! Biliyorum, yukar?daki ipucu, ipucu olmaktan ç?k?p büyükçe bir yumak oluverdi ama gerçekten de en önemli bir konu bu. Yapt???m incelemedeki üçüncü a?ama; amortisörler ve ön/arka aksam. Amortisör kovanlar? ezik mi, ön çatal borular?nda zedelenme var m?? Zedeli borular keçelerin dudaklar?n? y?pratarak ya? s?zd?rmaya yol açacakt?r. T?rna??n?z? boruda hafifçe gezdirerek gördü?ünüz o lekenin zedelenme mi yoksa yoldan bula?an kir mi oldu?unu kolayca anlayabilirsiniz. terzi kendi sökü?ünü dikemezmi?... Baz? motorlarda ön çatalda, amortisör borusunun kovanla birle?ti?i yerde, amortisör keçesi üzerine gelen bir toz kapa?? ya da kimi modellerde amortisör körü?ü bulunur. Körük varsa borunun sa?lam oldu?unu varsayabilirsiniz. Ancak yine de körü?ü s?y?r?p borular?n durumunu kontrol etmek her zaman faydal?. Ama e?er toz kapa?? varsa mutlaka o kapa?? yukar? s?y?r?p keçelerin durumunu kontrol edin. ?stanbul d???ndaki bir motora bakmaya gittim, genel görünü?ü ve durumu çok iyiydi. Basit 1-2 incelemeden sonra motoru sat?n ald?m, binip eve dönüyorum. Ön tarafta bir sorun oldu?unu, otoyol bitip de ?ehir içindeki h?z tümseklerine girdi?imde farkettim. Atölyeye gelip de toz kapaklar?n? kald?rd???mda, amortisör keçelerinin ya? kaç?rd???n?, bu kaça??n kamufle edilmesi için de boruya pamuk sar?l?p üzerine toz kapa??n?n geçirilmi? oldu?unu gördüm. Ne demi?ler? Terzi kendi sökü?ünü dikemezmi?. Arka amortisörde ise ya? kaça?? olup olmad???n?, e?er ayar yap?labiliyorsa de?i?ik ayar seviyeleri denenerek amortisör sertli?inin de?i?ip de?i?medi?ini kontrol etmek bir fikir verecektir. motorun motoruna ne zaman s?ra gelecek? Tamam, sab?rs?zlananlar var aram?zda. Motor k?sm?na geldik. Motor so?ukken mar?a rahat bas?p çal??t?rabiliyor musunuz? Rölantide ve gaz verince kula??n?z? t?rmalayan ses var m?? Keçelerden, ba?lant? yerlerinden s?z?nt?, ya? kaça?? yapm?? m?? Motordan anlayan bir ustan?n motoru görmesi mümkün mü? son olarak; Kablolar kesiksiz, kontrol dü?meleri sa?lam, kontak anahtar? rahat çal???yor mu? Gidonda ya da ?asede paslanma ba?lam?? m?? Motoru çal??t?r?p eksozu HENÜZ SO?UKKEN elinizle kapatt???n?zda, ba?ka bir yerden gaz kaç?r?yor mu? Üzerine oturup çal??t?rd???n?z motor yüksek viteste gaza yüklenince stop mu ediyor, yoksa debriyaj? bitik oldu?u için zorlanarak da olsa çal???yor mu? Anlatacak çok ?ey var ama bülbülün çekti?i dili belas? derler, bu say?da da k?s?tl? yer yüzünden sadece genel konulardan bahsedebildik. K?smetse (!) önümüzdeki ay biraz daha detaya girebiliriz. (Al?nt? : Yetkisiz Servis )
Resmi MOSED Üyesi Olmak İçin Tıklayınız... ROTANIZI HESAPLAYIN... HAVA DURUMUNU ÖĞRENİN... MOTOSİKLET OYUNLARI OYNAYIN... GALERİMİZDE FOTOĞRAF PAYLAŞIN... MOTOSİKLET İNCELEMELERİNE GÖZ ATIN... RADYO & TV YAYINIMIZDAN FAYDALANIN... LİNK DEĞİŞİMİNE KATILIN... KİŞİSEL BLOGUNUZU OLUŞTURUN... When Shadows Grow Longer... |
|
|
|
| Sponsor Bağlantılar |
![]() |
| Bookmarks |
| Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|
|