|
Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 14:15 . |
|
|
#1 (permalink) |
|
WebMaster/Site Admin
|
_ Ba?bakan olabilir çankaya'ya asla!
Ba?bakan olabilir Çankaya'ya asla!
CHP lideri Deniz Baykal, "Recep Tayyip Erdo?an Ba?bakan oldu, Cumhurba?kan? neden olmas?n?" sorusuna " Hay?r olamaz çünkü' dedi ve gerekçesini s?ralad?. ![]() CHP Genel Ba?kan? Deniz Baykal, Ba?bakan Recep Tayyip Erdo?an’?n cumhurba?kan? adayl??? konusunda hâlâ tereddüt içinde oldu?unu ve aday olmama ihtimalini kendi kafas?nda aç?k tuttu?unu söyledi. Cumhurba?kanl??? seçim sürecinin Türkiye’nin korunmaya ihtiyac? oldu?unu gösterdi?ini belirterek, “Ben Erdo?an’a tuzak kurmuyorum. Muhalefet görevimi yap?yorum” dedi. CHP Genel Ba?kan? Deniz Baykal, partisinin genel merkezinde Vatan Gazetesi Genel Yay?n Yönetmeni Tayfun Devecio?lu, Ankara Temsilcisi Bilal Çetin, yazar Mehmet Tezkan ve muhabir Hale Gönülta?’?n sorular?n? yan?tlad?. Baykal’?n cumhurba?kanl??? adayl?k sürecine ili?kin de?erlendirmeleri ?öyle: Oldu bitti havas?na girmemeli * Ba?bakan Erdo?an’?n cumhurba?kanl???na aday olmayaca??na yönelik umudunuzu koruyor musunuz? Ba?bakan’?n sa?duyusuna güveniyorum. Türkiye’yi böyle bir s?k?nt?ya sokmamak için gereken karar? almal?d?r. Alacakt?r. Bir oldu bitti havas?na girmeyecektir. Girmemelidir. AKP’nin iç i?i de?il * Bu bir yorum mu? Bunu bir bilgiye dayanarak m? söylüyorsunuz? Kimse ad?na inançla bir ?ey söyleyemem. Ba?bakan’?n adayl???n? hâlâ ilan etmemi? olmas?, bu konuda tereddüdü onun da ta??d???n? gösteriyor. Türkiye s?k?nt? içinde. Herkes fal aç?yor. Bu AKP’nin iç i?i olarak alg?lanacak bir konu de?il. Bir aile ?irketine atama yapar gibi atama yapamazs?n?z. Olmaz. Ba?bakan, e?er cumhurba?kan? olma karar? alm??sa ve bunun do?ru ve yerinde bir karar oldu?unu dü?ünüyorsa peki bunu neden sakl?yor? * Tart???lmas?n diye olabilir mi? Son anda adayl???n? aç?klamay? dü?ünüyor olabilir.. Bu bir eziklik, zaafiyettir. Onun hâlâ bu konuya aç?kl?k getirmemi? olmas? kendi içindeki tereddütten kaynaklan?yor. Aday olmama ihtimalini kendisi de kafas?nda aç?k tutuyor. Kendini tutam?yor * Gerçekten tereddüt içinde olabilir mi? ?stek konusunda kimsenin ku?kusu yok. Onun da yok, milletin de yok. ?stiyor ama söylemiyor. E?er kendi adayl??? ile ilgili bir problem olmad??? inanc?nda içinde olsa aç?klard?. Ama sen zaten ba?bakan olarak y?llard?r tart???l?yorsun. Burada bir s?k?nt? var. Onun için aç?klam?yor adayl???n?. Yoksa, “Arkada?lar uygun olaca??n? dü?ünüyorlar. Ben de ?eref sayar?m” der. Ama diyemiyor. Neden diyemiyor? Bu ciddi bir nokta. Dün “cibilliyetsiz” ifadesini kullan?yor. Bir cumhurba?kan? aday? böyle konu?abilir mi? Son dönemeçtesin o zaman tut kendini. Ama tutmuyor. Yak???r m? bir cumhurba?kan?n?n a?z?na. Olmaz, cumhurba?kan?, üslubuyla da siyasetiyle de öngörülebilir olmal?d?r. Cumhurba?kanl??? makam?, her gün sürpriz ç?kar?lacak bir yer de?ildir. Ülke için toplum için dünya için ki?ili?i ile üslubuyla, öngörülebilir olmal?d?r. Güvenilir olmal?d?r. Bu kadar siyasi zigzak ve üslup zaafiyeti, bu kadar karanl?k ili?kiler. Olmaz. Ta??maz, “E?er demokrasi ise ta??mas? laz?m” diyorlar. Ben de “demokrasi ise ta??mamas? laz?m” diyorum. Cumhurba?kanl???n?n bir tarifi var. Ba?bakan Erdo?an’? Ahmet Necdet Sezer gibi cumhurba?kan?n?n alt?nda gördük. ?imdi o cumhurba?kan? olacak. Kendisi gibi biri ba?bakan olacak ve Türkiye bunu içine sindirecek. Bu olmaz. Bunun ?artlar? yok. Cumhurba?kan?n?n hiç ku?ku yok ki hukuki ve ahlaki bir konumu var. Ben de yapma diyorum. Sen de göreceksin ve yapmayacaks?n. Laikli?i içine sindir * Sizin, söylemlerinizle “Ba?bakan Erdo?an’? cumhurba?kan? aday? olma konusunda tahrik etme yönünde” bir çaba içerisinde oldu?unuz yönünde baz? iddialar var. Bunlara yönelik de?erlendirmeleriniz neler? Bu çok eski bir teori. Benim yerimde olan ki?i ne yapard? da ben onu yapm?yorum? Ben çok ciddi bir i? yapt???ma inan?yorum ve Ba?bakan’?n da bunu çok iyi anlayaca??na inan?yorum. Onunla ki?isel, duygusal bir dü?manl???m, husumetim, kinim nefretim, söz konusu de?il. Ben, say?n Erdo?an’a tuzak kurmuyorum. Türkiye’de iktidar da muhalefet de ?erefli görevlerdir. Ben Türkiye’nin dengelerini gözeterek muhalefet yap?yorum. ?ktidara geldiklerinde kendilerini ilk gün ziyaret ettim. O görü?mede, “Art?k parlamentoda ço?unlu?unuz var. Ben size her konuda yard?mc? olmaya haz?r?m. Aman sak?n ha laik, demokratik Türkiye Cumhuriyeti’nin kazan?mlar?n? tehlikeye sokacak bir giri?imde bulunmay?n. Türkiye’nin rotas?yla oynamay?n. Bunu koruyal?m. Bunun için geldim” dedim. O da “merak etme sen. Yok öyle bir ?ey” dedi. Biz bir süreci el ele götürdük. Ama geçen y?l 23 Nisan konu?mas?nda ad?n? koyduk. Orada laiklik tart??mas?n? gündeme getirdi. Bunu ne Menderes, ne Özal, ne Demirel gündeme getirmi?tir. Her ülkenin ortak genel bir çerçevesi var. Ülkenin ana siyasi güçleri o konular? konu?maz. Marjinaller konu?ur. Türkiye’de istikrar dedi?in bu. Bunu içine sindir. Üniversite kavgas?n?n alt?nda yatan, yarg? ile çeki?menin alt?nda yatan da budur. Bu ki?i ?imdi cumhurba?kan? olacak. Anayasa Mahkemesi’ni bu anlay??la yönetecek. Olmaz, Türkiye sa?duyuyu en son anda mucizevi bir ?ekilde devreye sokan ve bu kimli?i ile temayuz etmi? bir ülkedir. * Erdo?an, hakk?ndaki tüm iddialara kar??n Ba?bakan oldu. Neden Cumhurba?kan? olmas?n? Çünkü yetki orada. Ba?bakan Erdo?an’? Ahmet Necdet Sezer gibi bir cumhurba?kan?n?n alt?nda gördük. Ayr?ca kanun ç?kar?yor, orada da Anayasa Mahkemesi var. Fakat eline f?rsat geçse, bu engeller olmasa ne olaca?? belli. ?imdi cumhurba?kan? olursa eline f?rsat geçecek. Alt?nda kendisi gibi bir ba?bakan olacak ve Türkiye bunu içine sindirecek. ??te bu olmaz. Cumhurba?kanl???na, Türkiye’nin laik, demokratik çizgisini özümsemi? biri gelmelidir. Demirel kadar özümsemi?, Turgut Özal kadar benimsemi?, Menderes kadar Bayar kadar özümsemi? biri gelsin. Taç giyen ba? ak?llan?r * Kendisi yerine onun tercih edece?i biri Kö?k’e ç?karsa ne de?i?ecek? Taç giyen ba? ak?llan?r. Oraya gelen bir insan emir almaz. Almamal?d?r. Alacak birisi de gelmemelidir. Yaz?l? baz? ?eyler vard?r, Anayasa’da “cumhurba?kan? terbiyeli olmal?d?r” diye bir kural yok. Ama cumhurba?kan? terbiyeli olmal?d?r. Din referans olamaz * Siz, Ba?bakan’a “ay?pl?s?n, cumhurba?kan? olamazs?n” demeye getiriyorsunuz. Sen, “benim referans?m dindir demi?sin.” Türkiye Cumhuriyeti’nin referans? din de?ildir. Cumhurba?kanl??? ba?ka bir yer. Bunun üzerinde bir?ey yok. Kendisine sayg?s? olan bir demokratik rejim buna evet demez. Böyle bir tuhaf durumu hazmetmez. * Siz erken seçimi gündeme getirdiniz. ?? adamlar?, sizin ça?r?n?za çok olumlu yan?t vermedi. TÜS?AD, “uzla?ma ile seçelim” dedi. Sivil toplum örgütlerinden de itiraz gelmiyor. Türkiye’de sessiz ço?unluk var. Bu “do?ru de?il” kanaati var. Ben o kanaatin sözcülü?ünü yap?yorum. Bunu birisinin anlatmas? laz?m. O sa?duyulu, esnaf, çiftçi, memur “Aman o olmas?n” diyor. Ben, onu sa?lamaya çal???yorum. Seçimde alaca?? oydan daha az deste?i var. Biz bu görevi yapmasak Türkiye daha m? iyi olacak. Bir büyük medya grubu, televizyonlar?yla, dergileriyle, gazeteleriyle 2.5 katrilyonluk bir mali ku?atman?n alt?nda. Ayr?nt?s?na girmiyorum. Ama gerçe?i bu. Bir ba?ka grup birden devletle?tirilivermi?. Bu dü?ündü?ümüz ça?da? demokrasinin medya tablosu, hukuk tablosu bu mu? Ona göz yum. Buna göz yum. Olmaz. Yozla?ma bu. Bütün bu olumsuzluklar?n simgesi haline cumhurba?kanl??? geliyor. Elbette cumhurba?kan?n? TBMM seçecek, Anayasa’ya göre seçecek. Ama do?ru seçecek. Anayasa’n?n de?erlerine, mant???na uygun seçecek. S?k?nt? ç?kar. Gitmez. Kendinize gelin. Bir siyasetçi olarak bana verilen görev, Türkiye’nin gidi?at?n? tespit etmek, o konudaki kanaatlerimi ilgililere anlatmak, gücüm yetiyor ise önlemek. Ben böyle bir görev yap?yorum. Kimse k?zmas?n. Kimse benim iste?ime en engel oluyor diye bozulmas?n. Demokrasinin, de?erlerine uygun ?ekilde muhalefet partisi lideri görevini yap?yor. Benim derdim seni mutlu etmek de?il. Seninle anlams?z bir kavga etmek de de?il. Ben Türkiye’nin cumhurba?kanl??? seçiminde Türkiye’nin korunmaya ihtiyac? oldu?unu çok net görüyorum. ‘Belki de hiç aday göstermeyece?iz’ * CHP, TBMM Genel Kurulu’ndaki oylamalara kat?lacak m?? Adaya ba?l?. E?er uzla?ma ile toplumun ta??yabilece?i, tarifin gere?ini yerine getirece?i uygun bir cumhurba?kan? ç?karsa gireriz tabii. Biz Türkiye’yi kabul edilebilir bir ?ekilde temsil edecek bir insan ç?ks?n istiyoruz. Biz oy vermesek bile biz de aday gösteririz o zaman. Seçim yap?ls?n. Ama dile getirdi?im kayg?lar? ayakta tutan bir tablo olursa hiçbir katk? yapmay?z. * O halde kar?? taraf?n aday?n? görmeden CHP aday göstermeyecek.. Belki de hiç göstermeyece?iz. Cumhuriyet Mitingi’ne örgütsel kat?l?m?m?z söz konusu de?il * 14 Nisan’da Ankara’da “cumhurba?kanl???” konusunda sivil bir tepki olu?acak. Toplumun bu tepkisini nas?l yorumluyorsunuz? Toplumun böyle bir ihtimal kar??s?nda rahats?z olan kesimleri, bu eylemle dü?üncelerini ortaya koyacaklar. Normaldir. Bu eylem ile Türkiye’deki siyasetin ak???n? etkileyecek büyük bir tehlike, k?r?lma görmüyorum. * Ba?bakan dün, 14 Nisan eylemine ili?kin bir soru üzerine “i? ç??r?ndan ç?k?yor” dedi. Bir engelleme olabilir mi? Hükümetin böyle bir toplant?y? engelleyici bir çaba içerisine girmesine ihtimal vermem. * Bu mitinge CHP’nin güçlü bir kat?l?m? olacak m?? Örgütsel bir kat?l?m?m?z söz konusu de?il. Ama herkes do?al olarak kat?l?r. Elbette CHP hissiyat?n? yans?t?r. Milletvekililleri de kat?labilir, seçmenlerimiz de, bize oy vermeyecek olanlar da kat?l?r. Biz toplumu bu konularda daha duyarl? hale getirmeye yönelik çal??malara olumlu yakla??yoruz. Bunu demokratik bir hak kullan?m? olarak görüyoruz. VATAN |
|
|
|
| Sponsor Bağlantılar |
|